Copyright 2024 - Custom text here

Spis treści

Poznaj Dobrą Żywność


Program PDŻ został uruchomiony od 1 maja 2004 roku przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jest on częścią polityki Unii Europejskiej służącej podniesieniu jakości i zwiększeniu różnorodności żywności na obszarze Wspólnego Rynku. 

ZNAK PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność: 

  • gwarantuje utrzymanie stałego, bardzo wysokiego poziomu jakości oznaczonych produktów oraz wiarygodności pochodzenia surowców 
  • przyznawany jest produktom spełniającym kryteria opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych 
  • to wyróżnienie produktu na półce sklepowej, obecność znaku PDŻ- Poznaj Dobrą Żywność na etykietach zwiększa zaufanie klientów do tych produktów

   Głównym celem akcji „Poznaj Dobrą Żywność” jest dostarczenie konsumentom informacji, pomagającej w wyborze produktów żywnościowych o wysokiej jakości potwierdzonej certyfikatem o doskonałych walorach smakowych i jakościowych oraz podnoszenie zaufania do produktów wytwarzanych masowo o wysokiej i stabilnej jakości, promocja zdrowego stylu życia, zachęcenie do produkcji dobrych i zdrowych produktów a także  przekonanie producentów, że warto inwestować w jakość.

Oznaczenie produktu znakiem jakości PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność jest wyróżnieniem dla producentów, poprawia wizerunek firmy oraz informuje  konsumentów o jakości produktu. Producenci dzięki znaczkowi PDŻ zwiększają prestiż swoich wyrobów oraz wzrasta renoma i  konkurencyjność, pozycja na rynku. Zaś konsument ma pewność, że produkt, który wybrał jest monitorowany, badany (na każdym etapie produkcji) od surowca po wyrób gotowy „od pola do stołu”, że jest on zdrowy i na pewno mu nie zaszkodzi.

W celu zapewnienia stałego, maksymalnego poziomu jakości oznaczonych produktów oraz wiarygodności pochodzenia surowców, znak przyznawany jest wyrobom na określony czas: do 3 lat – jeśli nadawany jest produktowi po raz pierwszy oraz do 5 lat - przy kolejnym wyróżnieniu. 

Programem objęte są następujące grupy produktów: 

  1. mięso i przetwory mięsne 
  2. jaja i przetwory jajczarskie 
  3. mleko i przetwory mleczne 
  4. owoce, warzywa (w tym ziemniaki), grzyby i ich przetwory 
  5. zboża i ich przetwory, w tym pieczywo 
  6. ryby, owoce morza i ich przetwory 
  7. napoje bezalkoholowe 
  8. wody mineralne 
  9. miód 
  10. wyroby cukiernicze i ciastkarskie 
  11. zioła i przyprawy 
  12. tłuszcze spożywcze 
  13. gatunkowe piwa i napoje spirytusowe 
  14. wyroby mieszane i wysoko przetworzone na bazie wymienionych wyżej surowców