W tym celu Firma wdrożyła i utrzymuje system bezpieczeństwa żywności HACCP (Hazard Analysis ad Critical Control Point) oraz standardy IFS wersja 5 (International Food Standard) i BRC wersja 5 (Global Standard – Food) oraz otrzymała wyróżnienie znakiem PDŻ – POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ.
Naszym najważniejszym priorytetem jest wzbudzenie zaufania, zadowolenia i satysfakcji klienta z jakości naszego produktu.
Zadowolenie klienta stanowi filar trwałego powodzenia i rozwoju firmy.
Cele Jakości Fermy Koźlakiewicz Sp.j.:
Wyznaczone cele Fermy Koźlakiewicz Sp.j. osiągamy poprzez:
Najwyższe kierownictwo stwarza każdemu pracownikowi warunki i klimat do zrozumienia zadań i odpowiedzialności za jakość oferowanego produktu. Ustanowiona, akceptowana i zakomunikowana Polityka Jakości zobowiązuje wszystkich pracowników do świadomego realizowania założonych celów i zadań jakościowych, spełniania wymagań oraz ciągłego doskonalenia systemu zarządzania jakością. Pracownicy mają świadomość, że tylko indywidualna odpowiedzialność za jakość wykonywanej przez nich pracy i pełne identyfikowanie się z polityką firmy gwarantują osiągnięcie założonych celów.
Polityka Jakości wspierana jest odpowiednią edukacją i przeglądana pod względem jej ciągłej aktualności oraz udostępniona każdemu, kto tylko jej zażąda.
Firma w celu dalszego doskonalenia oraz wdrażania systemów zarządzania jakością oprócz nakładu na szkolenia i sprawy związane z personelem, dużą wagę przykłada do zmian w infrastrukturze i postępu technologiczno-informatycznego, realizując swoje założenia i plany.
Jednym z istotnych elementów produkcji Fermy jest nowoczesna, wysokiej technologii maszyna sortująco – pakująca do jaj MOBA OMNIA 330 COMBI, dająca możliwości :
W celu spełnienia oczekiwań klientów co do ilości realizacji zamówień, jakości i bezpieczeństwa produktu, artykuł trafia do klienta bezpośrednio w dniu zniesienia (klasyfikowania) jaj. Zakład pakowania i sortowania jaj konsumpcyjnych głównie bazuje na produktach wytworzonych w rodzinnej fermie, spełniającej ekologiczne wymagania w zakresie stosowanych metod chowu drobiu oraz będącej pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii.
Program PDŻ został uruchomiony od 1 maja 2004 roku przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jest on częścią polityki Unii Europejskiej służącej podniesieniu jakości i zwiększeniu różnorodności żywności na obszarze Wspólnego Rynku.
ZNAK PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność:
Głównym celem akcji „Poznaj Dobrą Żywność” jest dostarczenie konsumentom informacji, pomagającej w wyborze produktów żywnościowych o wysokiej jakości potwierdzonej certyfikatem o doskonałych walorach smakowych i jakościowych oraz podnoszenie zaufania do produktów wytwarzanych masowo o wysokiej i stabilnej jakości, promocja zdrowego stylu życia, zachęcenie do produkcji dobrych i zdrowych produktów a także przekonanie producentów, że warto inwestować w jakość.
Oznaczenie produktu znakiem jakości PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność jest wyróżnieniem dla producentów, poprawia wizerunek firmy oraz informuje konsumentów o jakości produktu. Producenci dzięki znaczkowi PDŻ zwiększają prestiż swoich wyrobów oraz wzrasta renoma i konkurencyjność, pozycja na rynku. Zaś konsument ma pewność, że produkt, który wybrał jest monitorowany, badany (na każdym etapie produkcji) od surowca po wyrób gotowy „od pola do stołu”, że jest on zdrowy i na pewno mu nie zaszkodzi.
W celu zapewnienia stałego, maksymalnego poziomu jakości oznaczonych produktów oraz wiarygodności pochodzenia surowców, znak przyznawany jest wyrobom na określony czas: do 3 lat – jeśli nadawany jest produktowi po raz pierwszy oraz do 5 lat - przy kolejnym wyróżnieniu.
Programem objęte są następujące grupy produktów: